Aku bukan USTAZ..

Aku bukan DA'IE..

Cuma ingin berkongsi ilmu yang bermanfaat di dunia dan kekal di akhirat..

Semoga Allah MeRedhaI..

Followers

Mutiara Kata

3.27.2012

FAKTA KENAPA PEREMPUAN KENA PAKAI TUDUNG DARI SEGI MEDIC


Kita biasa dengar atau baca dari sudut Islamik,contohnya pemakaian tudung dapat menyelamatkan dari api neraka n so on,sekarang tengok pula dari segi medic.


Tengkorak manusia antara lelaki dan perempuan ada 10 perbezaan (setakat yang dikaji), dan antara perbezaan yang paling ketara adalah pada MASTOID PROCESS.


apa itu MASTOID PROCESS? Mastoid process ni adalah struktur tulang yang menonjol keluar sedikit di bahagian belakang telinga (cuba rasa, 0.5-1cm dari belakang telinga)


untuk lelaki dan perempuan, saiznya sangat berbeza. untuk lelaki saiznya besar dan mudah untuk dirasa dan untuk perempuan saiznya kecil sahaja.


prof kata, Allah swt ini sangat sayangkan hambanya, kerana itulah disyariatkan pemakaian tudung. 


kerana, dalam mastoid process ini ada sekurang-kurang 4 saraf yang penting antara ialah facial nerve (C7). apa pula fungsi facial nerve ni? facial nerve ini berfungsi untuk muscle-muscle yang berada di muka kita, senyuman kita, gelak tawa kita dan riak muka kita semuanya.


saiz mastoid process ini kecil berbanding lelaki, apabila sejuk, nerve ini akan mudah mengecut dan akan membuatkan fungsinya tidak begitu effective.


untuk jangka masa yang panjang, ianya akan memberi kesan kepada tona muka. kerana itulah pemakaian tudung itu kepada wanita adalah untuk melindungi wanita, untuk diri wanita itu sendiri, dan untuk kecantikan juga. sebab itulah siapa-siapa yang menjaga auratnya, tudungnya, wanita itu tampak lebih awet muda dan berseri-seri. senyuman lebih manis, lebih menarik, lagi indah, lebih menawan..
ALHAMDULILLAH, ALLAH MEMANG TAHU APA YANG TERBAIK BUAT HAMBANYA =)~Mey~


credit to : peribadi rasullullah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...