Aku bukan USTAZ..

Aku bukan DA'IE..

Cuma ingin berkongsi ilmu yang bermanfaat di dunia dan kekal di akhirat..

Semoga Allah MeRedhaI..

Followers

Mutiara Kata

8.13.2012

Lailatul qadr (part 2)

Hidup memerlukan pengorbananAlhamdulillah sudah masuk hari ke 6 untuk sepuluh malam terakhir ,dan aku masih diberikan kesempatan untuk beribadah di malam2 rahmat ini untuk mendapatkan satu malam yg sangat istimewa yang mana akan diberikan ganjaran yang cukup lumayan kpd sesiapa yg menghidupkan malam tersebut..Tapi utk mendapatkan malam tu bknnyamudah,perlukan pengorbanan ,kesabaran ,ketabahan ,dan kecekalan..Yeke??Haha,dah merasa pn bgn kul 3,pergi mandi,start moto dan pergi masjid muhammadi..sejokk..Nasiblaa xda kereta cam aku ni..

Yakin pahala di salah satu dari malam-malam tersebut digandakan pahalanya sebanyak ibadah yang sama dikerjakan selama 1000 bulan!Jomm hidupkan malam-malam penghabisan ini..Yela mana tahu ni adalah sisa hidup terakhir.Dapat juga banyak amalan kan..

Jika berqiam,banyak yang aku minta dari maha pencipta kita,dan semakin lama semakin aku yakin bahwa tidak perlu mengadu pada orang dah kesusahan kita,keperluan kita,jika kita rapat dengannya..Faham x aku tulis ni??Hehe..Maksudnya,aku rasa sangat hepi dan xperlu nak cerita masalah2 aku kat org lain,memang lps qiam tu ada satu semangat,iaitu semangat yakin dalam diri,semangat ingin teruskan hidup berlandaskan biah islamiah..

Ok,Diantara ibadah-ibadah yang boleh dilakukan ialah qiamulail, puasa fardhu, berbuka, solat Tarawih, tilawah al-Quran, berdoa, zikir, istighfar, memuhasabah diri, merancang untuk amalan diri dan sebagainya.Boleh praktik ek..

Ok aku nak kongsikan beberapa tip dari web ILuvIslam..

Tips
Beberapa tips dalam merebut pahala dan kelebihan malam Lailatul Qadar :
1. Bersedia untuk merebutnya dari sekarang terutama disegi keyakinan, kesungguhan merebut peluang tahunan ini dan merancang kalender harian agar mengosongkan 10 malam-malam terakhir tersebut untuk tujuan itu semata-mata; tidak untuk kesibukan lain.
2. Memahami bahawa dimana jawatan, kedudukan dan kesibukan kita di dunia ini, tujuan utama manusia dijadikan ialah untuk beribadah kepada Allah S.W.T dengan penuh keikhlasan, bersedia untuk hari (Akhirat) yang tiada gunanya lagi harta dan anak-anak, melainkan orang yang bertemu Allah dengan hati yang sejahtera.
3. Putuskan dari sekarang masjid mana yang akan kita gunakan untuk iktikaf, siang dan malam, samada sebahagian atau 24 jam sehari. Pastikan AJK masjid tersebut memahami ibadah iktikaf dan qiyamullail 10 malam terakhir agar tidak berlaku masalah pengurusan dengan mereka yang tidak memahaminya.
4. Dapatkan teman agar sama-sama dapat melakukan ibadah tersebut secara berjemaah.
5. Jika anda bekerja di bawah majikan, kenalpasti hari-hari yang akan dimohon cuti agar dapat lebih hari untuk beriktikaf di masjid. Jika anda tidak dapat mengambil cuti kerja, anda boleh cuba berktikaf di masjid sepenuhnya dalam cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad.
6. Jika anda seorang pelajar, cuba habiskan kerja-kerja rumah atau assignments dari sekarang agar tidak tertimbun pada 10 malam terakhir Ramadan. Beli tiket balik kampung lebih awal agar tidak disibukkan mencari tiket nanti.
7. Bersedia untuk Aidil Fitri lebih awal agar kita tidak disibukkan nanti dengan membeli belah, memasang langsir, membuat kuih-muih, menyiap atau menjahit pakaian Raya dan sebagainya seperti yang sering berlaku pada ramai orang yang kurang memahami dan menghayati kelebihan 10 malam terakhir Ramadan.
8. Memahami bahawa asas perubahan ke arah kebaikan pada seseorang bahkan pada sesebuah umat ialah pembaikan jiwa yang ada di dalam diri masing-masing. Madrasah 10 Malam Terakhir Ramadan yang bakal dilalui boleh turut membantu mencapai ke arah perubahan tersebut.
Semoga Allah mengurniakan ketaqwaan kepada kita setelah menjalani ibadah di bulan Ramadan ini. Kita keluar darinya nanti dengan beroleh rahmah, keampunan dan selamat dari api neraka. Amin.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...